ATT SKRIVA LÅTAR PÅ SVENSKA - del 9

ATT SKRIVA LÅTAR PÅ SVENSKA - del 9

Engelska eller svenska

Nästan alla vill ju nå ut i världen med sin musik och därför skrivs väldigt mycket låtar på engelska. Jag vill ändå lyfta fram vårt eget språk. Självfallet är det närmast omöjligt att nå en publik på annat håll i världen med svenska texter, men argumenten för att skriva på engelska brukar också vara att det är ett rikt språk och att det är lättare att sjunga. Jag vill faktiskt invända lite på det första för jag menar det vore fel påstå att svenskan inte skulle vara rik. För den som kan svenskan med alla dess nyanser och synonymer finns det enorma möjligheter att skriva vackra och talande texter. Dessutom bör vi bevara vårt eget språk och med musikens kraft och ständiga påverkan kan vi stärka eller förminska vårt språk.

Jag kan hålla med om att engelskan är något mer sångbar, men frågan är vilket förhållande man som sångare och åhörare har till texten? Hur bra man än behärskar ett annat språk kommer modersmålet alltid att kännas mer naket och ärligt. Denna ärlighet tycker jag är väsentlig i musikens uttryck, inte minst när vi kommer till kristna texter såsom böner och lovsånger. Jag tror att det faktiskt går att gömma udden och skärpan i en text bakom ett språk som inte är det egna. Bibeln talar om att vår tillbedjan skall ske ”i ande och sanning”, då bör det inte finnas några barriärer mellan hjärta och uttryck varken musikaliskt eller språkligt.

Hur skriver man text?

Det finns en del metoder för att skriva texter. Man kan tänka i synonymer och rita olika flöden och ringar. Jag tillämpar inga metoder mer än att jag ofta antecknar tänkbara rim när jag har en textrad. Som jag skrivit förut så låter jag melodin tala sitt språk genom att jag nynnar den och jag låter gärna ackompanjemang på instrument få vänta för att hålla mig till melodispråket. Jag ”skriver” inte sånger utan väntar hellre in tills jag ”får” sångerna. Därför är komponerandet och textprossessen förenad med bön, ett samtal med Gud.

Använd ditt språk

Skriv gärna på andra språk som du är bra på, men tänk på vem du vänder dig till. Det kan tilläggas att mina språkbegränsningar hänvisar mig till att helst skriva på svenska Att skriva och sjunga på svenska för svenskar är oslagbart ärligt och naket.

Övriga inlägg om låtskrivande hittar du här