Erfarenheter och tankar om låtskrivande del 1 – 14

Erfarenheter och tankar om låtskrivande del 1 – 14

Orden_500x500jpg
Singeln: Orden ifrån Gud

Min ambition är att dela med mig av en del egna erfarenheter som musiker och kompositör. Den första låten skrev jag tillsammans med två av mina syskon när jag var ca 15år. Tiden går och när jag tittar i backspegeln är det åtskilliga låtar som blivit till sedan dess, så kanske jag trots allt har något att dela med mig av. Det blir mestadels tankar runt förhållningen till musikskapandet och användningen av musik, inte så mycket av konkreta tillvägagångssätt i skapandet. Jag tror på att kreativitet i alla dess former är ett individuellt upptäckande som helst inte skall kopieras i pedagogiska ramar.

Jag kommer att ge ganska korta inlägg och ämnen som jag kommer att ta upp är:

– Hur blir en låt till? - del 1

– Vilket instrument? - del 2

– Texten eller melodin först? - del 3

– Att skriva texter - del 4

– Måste man gilla musikteori? - del 5

– Arrangering - del 6

– Inspiration eller betald kreatör? - del 7

– Musikens funktion och ändamål - del 8

– Att skriva låtar på svenska - del 9

– Vad säger en melodi? -del 10

– Låtar som överlever - del 11

– Musik från hjärtat - del 12

– Att översätta texter - del 13

– Upphovsrätt och Stim - del 14

– Hur var det nu då med kvintcirkeln?

Punkterna uppdateras till länkar efterhand.