HUR BLIR EN LÅT TILL? - del 1

HUR BLIR EN LÅT TILL? - del 1

IMG_3251jpg

Först skulle jag vilja resonera lite runt olika sätt att fungera kreativt. Första gången jag skrev en låt visste jag inte om jag skulle våga tro på min förmåga. Det var en överraskning för mig, själva upplevelsen att bli närmast fast i en stark känsla som ville ta sig uttryck i toner var något nytt. 13 år gammal hade jag börjat lära mig spela gitarr och brukade spela till den musik som fanns till buds där hemma. Det var där hemma i en väldigt avskild miljö som mitt låtskrivande tog sin första början. Jag var totalt ostörd av kompisar och väldigt fri att på egen hand bara utforska. Jag minns att Bröderna Samuelssons ofta låg på skivtallriken, varvat med en del västkustrock och ibland Janne Schaffer. Men min absolut mesta påverkan hade jag fått tidigt från musiken i kyrkan.

Tid för kreativitet

Jag tror väldigt lite på pedagogiskt utformade ramar när det gäller skapande, utan tror att man ska försöka hitta sitt eget sätt. Ibland är miljöer viktiga, men för de flesta av oss är nog tillgången på tid viktigast av allt. Det kan va en svår balansgång att inte känna stress. Det är ju få kreatörer förunnat att inte behöva gå till sitt vanliga jobb innan man får tid att göra det man helst brinner för. Samtidigt lever vi ju oftast och gärna med en familj där det är viktigt med respekt och förståelse i alla riktningar.

Musikens ”DNA”

Men faktum är att jag även skrivit låtar, eller i alla fall embryon till låtar i de mest upptagna situationer i livet. Gemensamt för alla stunder av kreativitet är att situationen fört med sig någon typ av känsla som stannat kvar. Själva fröet till en låt är nämligen en känsla som vill förmedlas. Förhoppningsvis finner en mottagare någon gång senare just detta ”DNA” från samma frö, som gör att exakt samma känsla återfinns. Då förstår man att musik är ett eget språk som faktiskt kan överträffa mycket annan kommunikation i den här världen.

I huvudartikeln hittar du alla inlägg