INSPIRATION ELLER BETALD KREATÖR? - del 7

INSPIRATION ELLER BETALD KREATÖR? - del 7

TackAttDuSkapatMig

Låten hittar du här: Linnea Gabrielsson på iTunes

Inspiration eller måste

Visst går det att skriva musik på beställning och ibland kan kanske tom en beställares förväntningar generera inspiration. Det har hänt ganska ofta och förekommer fortfarande att kreativiteten kommer igång när vi har ett inbokat framträdande. Det kan nästan vara lite störande när jag får svårt att värja mig för att inte tappa fokus på den övriga repertoaren. All kraft vill bara gå till en ny låt som jag inte ens vet om den hinner bli färdig. Jag har lärt mig att låta kreativiteten få ta mycket plats i sådana lägen eftersom jag blivit mer och mer övertygad om att det är Gud som jobbar genom mig. Om han vill att ett speciellt budskap skall förmedlas vid ett tillfälle är det viktigt att vara lyhörd för det.

Ta betalt

Nu var det frågan om det går att skriva på beställning och mot betalning? Det är väl mångas önskan att kunna få ersättning för sin kreativitet, själv bejakar jag gärna det naturliga flödet. Det är ingen katastrof om jag inte skrivit låtar på några månader. Jag litar på att det är Gud som gett mig talangen/gåvan så det ligger i hans plan och vilja att använda mig.

Jag tycker att man skall ta betalt när det finns möjlighet och oftast handlar det väl om ersättning i samband med framförandet av musik. Alltför många kreatörer är alldeles för snälla och ser ner på sin egen förmåga. Ett problem är att folk inte förstår att värdesätta all den tid som ligger bakom, därför kan det vara svårt att räcka fram en faktura. Det känns däremot väldigt avlägset för mig att pengarna skulle bli själva drivkraften bakom kreativiteten. Det fungerar inte så utan är två helt olika saker. Inte ens om det handlar om ett beställningsverk betyder pengarna något för skapandet, en större summa skulle bara skapa större kramp.

Läs flera inlägg om låtskrivande här