TEXTEN ELLER MELODIN FÖRST? - del 3

TEXTEN ELLER MELODIN FÖRST? - del 3

bannerjpg

För några år sedan träffade jag en intressant man som berättade med stor entusiasm vad han kommit fram till. Han liksom bekräftade det jag för länge sedan märkt, men nog själv aldrig tänkt tanken att försöka sätta ord på. På sätt och vis självklart, men ändå inte. Egentligen handlar det om ett samband mellan tonspråk och känsla som manar fram ett budskap. Tonerna bär med sig en känsla som båda tillsammans formar och ger mig orden jag vill sjunga. Det är melodin jag pratar om. En melodi förmedlar en känsla och sätter något i rörelse.

Att nynna

Den märklige mannen var inte den mest tonsäkra person jag träffat. Nej faktiskt snarare tvärt om, vilket han också själv var medveten om. Trots detta var han helt orädd att pröva vingarna och sväva ut i nya okända toner. Han menade att alla oavsett musikalitet kan hitta just det – ett förmedlande, om än i en bräcklig melodi. I sin allra enklaste musikaliska form finns där ändå en känsla. Denna känsla som sätter luften och omgivningen i rörelse och blir ett språk som vill förmedla något.

”Snabba pussel är bäst, det blir mer hjärta och mindre hantverk.”

Ett pussel och en bild

När de första raderna finns där är det både en utmaning och samtidigt närmast en ofrånkomlig sak att inte vilja försöka behålla samma känsla tills låten är färdig. När textraderna börjar formas blir skapandet lite som att lägga ett pussel där man målar bitarna själv. Det gäller bara att hålla sig till bilden och måla en helhet. Något jag ofta upptäckt under den prosessen är att det jag trodde var början istället visar sig passa bättre längre ner i texten. Såsom ivern växer i takt med att pusslet börjar bli färdigt kan jag ofta känna mig lite som ett barn. Upplevelsen det är att lägga sista biten stämmer bra in på en nyskriven låt där alla delarna sitter som gjutna. Lite trött men glad och nöjd. Det var en hel del som fick stå åt sidan för att fokus skulle bevaras. Därför är det bäst om kreativiteten inte avbryts. Snabba pussel är bäst, det blir mer hjärta och mindre hantverk. För att en låt ska bli helt klar måste den sjungas så att man hittar en tolkning. Jag återkommer till detta i mitt inlägg om arrangering.

Läs flera inlägg om låtskrivande här