VILKET INSTRUMENT? - del 2

VILKET INSTRUMENT? - del 2

spelarpianojpg


Låt mig först konstatera att det främst är melodin som hör samman med känslan och liksom blir språket som vill översättas till ord. Det är melodin vi sjunger och som bär fram själva texten, vi sjunger inte kompet. Jag är alltså ute efter att skapa en låt med text och musik. Melodin är själva nyckeln som öppnar. En melodi kan till viss del inrymmas och formas i en ackordföljd, men jag skulle inte rekommendera att börja med att spela ackord på ett instrument utan isåfall kanske testa att spela en melodi. Nu var frågan vilket instrument man ska använda? Om man överhuvudtaget skall använda sig av något instrument bör det bli det du bäst kan uttrycka dig på och som går att skapa melodier med. En trumma faller väl alltså liksom utanför sammanhanget. Eller?

Sångrösten

Det är här jag kommer till rubrikens/frågans bakgrund, för det man kanske glömmer bort är det mest naturliga instrument av alla: nämligen vår sångröst! Det är med rösten vi vanligen mest obehindrat kan skapa. Det är detta instrument som vi alltid har med oss. Du måste vara oerhört skicklig på ett instrument för att kunna överträffa din förmåga att med sång förmedla känslan du har inom dig. Så varför inte börja med att sjunga utan ord och utan andra instrument. Vi brukar kalla det att ”nynna”.

Musiken i huvudet

Vad jag vill säga är att ”vanliga” musikinstrument ofta begränsar uttrycket och att det bästa är att först börja forma musiken i tankarna och med rösten. Ofta har jag både melodi och harmonik i tankarna innan jag prövar att sjunga. Numera händer det att jag har en hel låt med text och musik färdig innan jag ens prövat att sjunga. Då kan det vara väldigt spännande att första gången sjunga en ny låt och kompa på piano eller gitarr.

Läs flera inlägg om låtskrivande här